Dacă ar trebui să definesc psihoterapia prin doar 2 cuvinte, aș alege PROCES și RELAȚIE.
Orice persoană care face terapie trece printr-un proces de conștientizare și de schimbare, care se întâmplă în cadrul relației de încredere care se formează între client și terapeut.
Procesul nu este liniar și nici ușor, pentru că uneori ne uităm împreună la aspecte din trecutul nostru sau din interiorul nostru pe care am prefera mai degrabă să nu le vedem. Nu e ușor, pentru că schimbarea presupune o pierdere – a vechilor tipare, care oricât de nesănătoase ar fi, ne sunt familiare – și o anxietate legată de nou, de necunoscut.
Succesul procesului depinde atât de strategiile și tehnicile folosite de terapeut, cât mai ales de relația care se creează și de efortul comun al clientului și al terapeutului. Spațiul din cabinet este unul de siguranță, non-judecată, încredere în capacitatea clientului de a evolua, respect pentru ritmul fiecăruia, susținere în momentele dificile.
Acest lucru nu înseamnă că te voi aproba mereu, uneori îți voi fi oglindă pentru a-ți arăta propriile tipare inconștiente și contribuția ta la menținerea problemei. Numim această strategie confruntare empatică. Însă de fiecare dată voi modela o voce blândă, plină de compasiune, cu scopul ca aceasta să devină și vocea ta interioară, în loc de una critică sau punitivă.
În terapie lucrăm cu emoții, convingeri și mecanisme de protecție. Ne propunem să ne înțelegem povestea de viață și să rescriem acele pasaje care nu ne mai servesc. Ne uităm la trecut și la copilărie, nu pentru a găsi vinovați, ci pentru a înțelege modul în care modelele și experiențele timpurii ne influențează ca adulți.
Cele mai frecvente problematici pe care le-am întâlnit în practica mea sunt:
anxietate și atacuri de panică; probleme în relațiile semnificative; dificultăți în cuplu; depresie; procesarea pierderilor; fobii; insomnie; blocaje decizionale; tipare limitative; stimă de sine scăzută; somatizări; managementul stresului.
Ședința durează 50 minute, iar costul este 250 Ron.